Sałatka w 10 minut, czyli sezonowe warzywa na stół. Lato radośnie gości w mojej lodówce, to nic innego jak sałatka nie przychodzi mi do głowy. Prosta i do przygotowania w dziesięć, czy nawet mniej minut.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1/2 raczej mniejszej cukinii
- sól, pieprz, wędzona papryka
- natka pietruszki
- olej
Właściwie wszystkie warzywa oprócz cukinii w tej sałatce są surowe, więc poza pokrojeniem nie wymagają dodatkowych czynności. Cukinię obieram, kroję w kostkę doprawiam sola, pieprzem i wędzoną papryką, odstawiam do lodówki. W pierwotnej wersji mojej sałatki- wrzuciłam ją do piekarnika na 10 minut. Ale po upieczeniu- okazała się być taka idealna do wyjadania, że musiałam przygotować ją jeszcze raz. Do sałatki przygotowałam więc sobie pozostawione drugie pół cukinii. Kroję i doprawiam ją ponownie- i tym razem zamiast do piekarnika, wrzucam ją na kilka minut na rozgrzaną patelnię, smażę z obu stron. Po usmażeniu pozbawiam tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pomidory i paprykę myję, tak samo kroję w kostkę, a natkę pietruszki po wcześniejszym opłukaniu, po prostu siekam drobno.
Mieszam wszystkie składniki, doprawiam pieprzem, oraz łyżką oleju. I sałatka w 10 minut jest gotowa. Wyszła bardzo dobra, chociaż mocno czerwona. Cukinia faktycznie nieco zginęła w tej czerwoności pomidorów i papryki. Ale to nie szkodzi, bo i tak jest idealna na kolację, na przekąskę, czy jako dodatek do grilla.