Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Podczas ostatniego przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami zostało mi nieco farszu,  który postanowiłam  jakoś wykorzystać, zamiast jak zwykle zamrozić.  Ciasto drożdżowe nie jest moją wybitną specjalnością,  ale mimo tego, nieustannie chodziły mi po głowie jakieś pieczone pierogi. Postanowiłam więc się z ciastem drożdżowym jakoś spróbować zmierzyć. Szukałam jakiegoś prostego przepisu, tak żeby go nie zepsuć za bardzo.  Znaleziona na półce cieniutka książka o naleśnikach i pierogach przyszła z pomocą. Przepis w niej zawarty na pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wydawał się dość łatwy do wykonania. Realność pokaże, czy rzeczywiście.

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 30 g drożdży piekarskich

W życiu nie robiłam pieczonych pierogów! Zawsze przygotowuję gotowane, bo tak jest najszybciej, ewentualnie odsmażam je na drugi dzień.  Ale pieczone pierogi chodziły za mną już na tyle długo, że postanowiłam zaryzykować. W końcu farsz  z kapusty i grzybów mam gotowy, pozostaje chyba łatwiejsze zadanie czyli tylko zrobić ciasto i połączyć je z farszem w całość i upiec. Brzmi prosto.

W misce ucieram drożdże z łyżką letniego mleka, łyżką mąki oraz cukrem. Zostawiam przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na jakieś 30 minut. Masło roztapiam na małym ogniu i zostawiam do wystygnięcia.

Następnie do tej miski z drożdżami dodaję mąkę, mleko oraz dwa jajka. Mieszam i wyrabiam ciasto. Oczywiście dopiero jak to zrobiłam doczytałam się w przepisie, że osobno zaczyn drożdżowy, a osobno pozostałe składniki mieszać- ale już przepadło, ja połączyłam wszystko od razu, może się uda. Wyrabiam ciasto, mieszając rękami długo i namiętnie.  Kiedy ciasto jest w moim odczuciu gładkie i wyrobione, dodaję  stopione masło i wyrabiam je jeszcze przez kilka minut. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę.

Właściwie gotowe, pozostaje tylko odkrawać czy raczej odrywać kawałki wyrośniętego ciasta, palcami rozpłaszczać, nakładać farsz i sklejać dokładnie.  Nie ukrywam, że idzie mi to dość powoli i mozolnie, ale po dłuższej chwili pierożki o zupełnie różnych kształtach lądują na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

 

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, pierogi na koniec smaruję roztrzepanym jajkiem z pomocą  pędzelka z jednej strony. Piekę je ok 30 minut, aż nabiorą przyjemnie złotego koloru. Pycha! Że też ja dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby pieczone pierogi z kapustą i grzybami zrobić. Efekt smakowy jest warty poświęcenia czasu, na pewno zrobię jeszcze takie pieczone pierogi z jakimś innym farszem. Pierogowe ciasto drożdżowe nie jest takie trudne, jak mi się na początku wydawało.

Jedną blachę pierogów pieczonych zrobiłam i w sumie mogłabym zrobić drugą ale już mam dość klejenia trochę.  Zostało mi jeszcze zarówno ciasta jak i farszu. To żeby ułatwić sobie życie zrobiłam taką małą tartę, wykorzystując pozostałe składniki.

Kwadratowe naczynie  do zapiekania posmarowałam masłem, (na tradycyjne tartowe naczynie  mam jednak  za mało ciasta) położyłam moje ciasto drożdżowe, dodałam kapusty z grzybami. Całość zalałam  szklanką mleka wymieszanego z 3 jajkami (jedno mi pozostało ze smarowania pierogów), doprawiłam pieprzem i na koniec dodałam świeżego imbiru, pokrojonego w drobne kawałeczki. Zapiekałam ok 45 minut w piekarniku po upieczeniu pierogów. I tym sposobem wszystkie składniki wykorzystałam. Moja tarta na szybko okazała się całkiem niezła. Zjedzona została do ostatniego okruszka, więc chyba była dobra,nawet fakt, że zapomniałam o dodaniu soli nie przeszkadzał specjalnie w szybkim jej zniknięciu.

* źródło przepisu na ciasto: H.Szymanderska, Naleśniki, pierogi, krokiety, wyd. Prószyński i S-ka, Warszawa 2003

7 Replies to “Pieczone pierogi z kapustą i grzybami”

  1. Fajny pomysł! Wesołych i smacznych Świąt 🙂

    1. Dziękuję, spokojnych i smacznych Świąt!

  2. Już nie mogę się doczekać do wieczora 😉

  3. Przepysznie one wyglądają! 😀

    1. Smakują zdecydowanie lepiej, niż wyglądają:)

  4. Robię bardzo podobnie, są pyszne

  5. Niestety nie przepadam za takimi pierogami ale ciacho wyszlo mega smacznie 😀

Dodaj komentarz