Sałatka z białą fasolą
Wykorzystując wcześniej fasolę do obciążenia tarty z cukinią pomyślałam sobie, żeby od razu ją ugotować. Co z nią dokładnie zrobić, pomyślę później. Jak nie będę mieć pomysłu to zamrożę. Jak się okazało później, z części fasoli powstała sałatka z białą fasolą po prostu. Bez specjalnych kombinacji. Fasoli jest sporo, więc pewnie jeszcze do czegoś ją wykorzystam.
składniki:
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki konserwowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- natka pietruszki
- musztarda, jogurt
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
Fasola jest ugotowana, (najpierw ją namoczyłam, następnego dnia w świeżej, osolonej wodzie ugotowałam, 2 godziny). Tradycyjnie częściowo wyjadłam od razu, ale jeszcze zostało. Na sałatkę z białą fasolą spokojnie wystarczy. I nawet zostanie. Testuję od razu moje pierwsze –korniszony, po prostu pyszne są! Paprykę, ogórki i pomidory kroję w kostkę. Natkę pietruszki siekam. I jeszcze tylko czosnek kroję cienkie plasterki. Mieszam składniki w misce, doprawiam solą i pieprzem.
Na końcu sos. Łyżka musztardy, 3 łyżki jogurtu plus wyciśnięty sok z połowy cytryny. Mieszam i wlewam do prawie gotowej sałatki. Właściwie koniec, chociaż wstawiam jeszcze na chwilę do lodówki, niech się przegryzie. Sałatka z białą fasolą jest smaczna i syta, a mając ugotowaną wcześniej fasolę mogłabym powiedzieć że nawet szybka. W domu zjadam jako obiad, ale gdybym zabierała ją do pracy- ominę czosnek.