Sałatka z białą fasolą

Wykorzystując wcześniej fasolę do obciążenia tarty z cukinią pomyślałam sobie, żeby od razu ją ugotować. Co z nią dokładnie zrobić, pomyślę później. Jak nie będę mieć pomysłu to zamrożę. Jak się okazało później, z części fasoli powstała  sałatka z białą fasolą po prostu. Bez specjalnych kombinacji. Fasoli jest sporo, więc pewnie jeszcze do czegoś ją wykorzystam.

składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • musztarda, jogurt
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz,

Fasola jest ugotowana, (najpierw ją namoczyłam, następnego dnia w świeżej, osolonej wodzie ugotowałam, 2 godziny). Tradycyjnie częściowo wyjadłam od razu, ale jeszcze zostało. Na sałatkę z białą fasolą spokojnie wystarczy. I nawet zostanie. Testuję od razu moje pierwsze –korniszony, po prostu pyszne są!  Paprykę, ogórki i pomidory kroję w kostkę. Natkę pietruszki siekam.  I jeszcze tylko czosnek kroję cienkie plasterki. Mieszam składniki w misce, doprawiam solą i pieprzem.

Na końcu sos. Łyżka musztardy, 3 łyżki jogurtu plus wyciśnięty sok z połowy cytryny. Mieszam  i wlewam do prawie gotowej sałatki. Właściwie koniec, chociaż wstawiam jeszcze na chwilę do lodówki, niech się przegryzie. Sałatka z białą fasolą jest smaczna i syta, a mając ugotowaną wcześniej fasolę mogłabym powiedzieć że nawet szybka. W domu zjadam jako obiad, ale gdybym zabierała ją do pracy- ominę czosnek.

Dodaj komentarz