Młody bób z koperkiem, to szybki pomysł na przekąskę z bobu, póki sezon na niego jeszcze trwa. Na targowiskach już od 4zl za kg, więc od razu kupuję trochę więcej. Uwielbiam te małe, zdrowe ziarenka. Część z nich zjadam od razu, część sobie zamrażam, aby był dostępny dla mnie poza sezonem.
Zazwyczaj moje przygotowanie, to po prostu ugotowanie go w osolonej wodzie i koniec. I nie robię z nim kompletnie nic więcej. Ale dzisiaj przypomniałam sobie, prosty, gdzieś znaleziony przepis na szybką przekąskę z dodatkiem świeżego koperku.
Składniki (u mnie na dwie porcje)
- 450 g młodego bobu
- 10g masła
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól
Przygotowanie i zrobienie przepisu na młody bób z koperkiem i masłem zajmuje tyle czasu, ile gotuje się bób. Czyli prosto, szybko i leniwie. Ziarenka bobu gotuję w osolonej wodzie , tak od 25-35 minut. Sprawdzam w międzyczasie ich miękkość widelcem. Koperek myję, osuszam i drobno siekam. Kiedy bób jest gotowy, odcedzam go. Jeszcze gorący mieszam z kawałkiem masła i posiekanym koperkiem. Zjadam natychmiast. U mnie występuje jako przekąska na drugie śniadanie, albo posiłek do pracy. I tak patrze, że bezglutenowa przekąska mi znowu wyszła.
Dodam, że taka porcja kalorycznie to 194 kcal.