Zielony koktajl z jarmużem. Czyli dużo zieleniny różnej w lodówce mam, to korzystam i przygotowuję sobie różne koktajle. Szybko, prosto i jeszcze mało kalorycznie. I chyba nawet całkiem zdrowo.
Składniki:
- 2 garście liści jarmużu
- 2 jabłka
- 1 kiwi
- 1 łyżka otrąb owsianych
- sok z cytryny
- 1 szklanka wody
Widząc takie połączenie na którymś ze stoisk ze świeżymi sokami w markecie pomyślałam sobie, że koktajl z takiego połączenia po prostu musi być dobry. Może i będzie trawiasto zielony, ale dla mnie brzmi smakowicie. Przepis wpadł mi w oko, więc mając prawie wszystkie składniki w lodówce, dokupiłam tylko kiwi i zabrałam się do przygotowania koktajlu z jarmużem.
Jarmuż opłukuję i dzielę na części. Jabłka myję i dzieląc na mniejsze części od razu pozbawiam gniazd nasiennych. Kiwi obieram i kroję na kawałki, wyciskam sok z cytryny. Partiami wrzucam składniki do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na w miarę gładki, dość gęsty koktajl.
W trakcie miksowania dolewam tym razem wody, bo niestety zapomniałam o jogurcie, a bez dodatkowego płynu całość wychodzi bardziej do zjedzenia niż do picia. Gotowe. Tak jak podejrzewałam- uroczo zielony. Ale pyszny. Chociaż chyba jednak preferuję koktajle przygotowane na bazie jogurtu niż wody, ale połączenie jarmużu, jabłek i kiwi jest naprawdę smaczne. Przynajmniej mnie smakowało.