Pasta z makreli

pasta z makreli

Pasta z makreli, czyli kolejna pasta do przygotowania na szybko. Odkąd pamiętam, u mnie domu do pasty z makreli dodawało się różne składniki i zawsze była przepyszna.

Składniki:

  • 1/2 makreli wędzonej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • pieprz

 

makrela wędzona

Pasta z makreli to właściwie klasyka wśród past do pieczywa. Pomysłów na jej przygotowanie jest mnóstwo. Ja oczywiście dzisiaj poszłam na totalną łatwiznę, używając do jej przygotowania niewielką ilość składników. Dosłownie trzy: czyli wędzona makrela, koperek i jogurt. Moja pasta w założeniu miała być szybka i w miarę lekka, a może i nawet dietetyczna.

Z makreli usuwam skórę i palcami pozbawiam ją ości. Tak przygotowane kawałki ryby przekładam do miseczki. Koperek opłukuję i drobno siekam. Dodaję do miski z makrelą i koperkiem jeszcze trzy łyżeczki jogurtu naturalnego, na koniec doprawiam pieprzem. Tak naprawdę to najpierw dodałam dwie łyżeczki jogurtu, ale po namyśle i skosztowaniu dodałam jeszcze jedną. Nie solę już dodatkowo.  Wszystkie składniki mieszam i rozgniatam widelcem na pastę. Nie używam blendera, bo moja pasta z makreli nie musi być idealnie gładka. Właściwie po minucie jest gotowa. Kawałki wędzonej makreli są lekko wyczuwalne.

pasta z makreli

Zjadam ją na śniadanie akurat bez dodatku chleba, bo jak zwykle zapomniałam kupić.  Może następnym razem nie zapomnę.  Jest delikatna, pożywna i bardzo smaczna. I mimo, że ości z makreli wybierałam palcami- to i tak kilka się zachowało.

Pasta z makreli  jest moim subiektywnym zdaniem wprost  idealna na śniadanie, kolację czy jako przekąska imprezowa. Podawana na krakersach, czy grzankach podczas spotkań towarzyskich. Szybka, zdrowa, niedroga, z dużą zawartością białka, czyli do dietetycznych wariacji ją wpisuję. A kaloryczność mojej pasty to 180 kcal.

 

 

One Reply to “Pasta z makreli”

  1. We wszystkich pastach uwielbiam to, że poza tym, że są smaczne, to jeszcze do tego są bardzo proste w przygotowaniu.

Dodaj komentarz