Koktajl z jarmużem

Zielony koktajl z jarmużem. Czyli dużo zieleniny różnej w lodówce mam, to korzystam i przygotowuję sobie różne koktajle. Szybko, prosto i jeszcze mało kalorycznie. I chyba nawet całkiem zdrowo.

Składniki:

  • 2 garście liści jarmużu
  • 2 jabłka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka wody

Widząc takie połączenie na którymś ze stoisk ze świeżymi sokami w markecie pomyślałam sobie, że koktajl z takiego połączenia po prostu musi  być dobry. Może i będzie trawiasto zielony, ale dla mnie  brzmi smakowicie. Przepis wpadł mi w oko, więc mając prawie wszystkie składniki w lodówce,  dokupiłam tylko kiwi i zabrałam się do przygotowania koktajlu z jarmużem. 

Jarmuż opłukuję i dzielę na części. Jabłka myję i dzieląc na mniejsze części od razu pozbawiam gniazd nasiennych. Kiwi obieram i kroję na kawałki, wyciskam sok z cytryny. Partiami wrzucam składniki do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na w miarę gładki, dość gęsty koktajl.

W trakcie miksowania dolewam tym razem wody, bo niestety zapomniałam o jogurcie, a bez dodatkowego płynu całość wychodzi bardziej do zjedzenia niż do picia. Gotowe. Tak jak podejrzewałam- uroczo zielony. Ale pyszny. Chociaż chyba jednak preferuję koktajle przygotowane na bazie jogurtu niż wody, ale połączenie jarmużu, jabłek i kiwi jest naprawdę smaczne. Przynajmniej mnie smakowało.

koktajl z jarmużem