Makaron z serem i koperkiem, czyli coś na szybko, a nawet na bardzo szybko, bo prawie w biegu. Nie mam dzisiaj czasu na siedzenie i pitraszenie. Padło na coś na szybko czyli makaron z serem koperkiem, czyli takie zupełnie nieskomplikowane, tanie i syte danie.
Makaron z serem najczęściej kojarzony i jadany jest w wersji na słodko. Z cukrem. Chociaż ja na słodko akurat nie lubię, dlatego szukałam innych rozwiązań. Kiedyś wyszukałam przepis na makaron z serem i boczkiem. Całkiem przyjemne połączenie, ale zajmuje trochę więcej czasu, a dzisiaj go po prostu nie mam. Więc wersja prosta, której wykonanie zajmuje dokładnie tyle- ile czas ugotowania makaronu. Do dzieła: – do przygotowania potrzeba:
składniki:
- Ok 100- 150 g makaronu kształtu dowolnego (zwykły, pełnoziarnisty, kolorowy, czyli po prostu taki, jaki akurat mamy w kuchni),
- ok. 30-50 g kostki twarogu,
- 1-2 łyżki masła,
- ½ pęczka koperku,
- sól, pieprz.
Mając przygotowane składniki, do lekko osolonej wody wrzucasz makaron- gotujesz wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie siekasz pęczek koperku, a twaróg rozdrabiasz na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu makaron odcedzasz, a następnie przekładasz do miski. Dodajesz masło, które mieszasz z makaronem, tak żeby się lekko stopiło, dorzucasz kawałki twarogu i posiekany koperek. Mieszasz, doprawiasz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Coś na szybko czyli makaron z serem i koperkiem ląduje na talerzu.