Sałatka z pieczonych buraków, kiełków oraz jajek

Prosta sałatka z pieczonych buraków, kiełków z małym dodatkiem jajek jest nie tyle pełna witamin, ale też smakuje wyśmienicie. Miałam co prawda zamiar dodać do niej orzechów, ale okazało się, że w zapasach jednak już nie mam.

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 2 jajka
  • garść liści jarmużu
  • garść kiełków słonecznikowych
  • sól,pieprz,
  • mieszanka przypraw suszone pomidory
  • oliwa z oliwek

Buraków nie obieram, tylko wkładam do piekarnika na 180 stopni, na godzinę. Studzę, a po obraniu wkładam do maszynki do warzyw, gdzie traktuję je odpowiednim ostrzem.  Nie zawsze wychodzą idealne plasterki, ale większość tak. Jarmuż opłukuję i dzielę na mniejsze kawałki, jajka gotuję na twardo,a potem studzę i kroję na cząstki. Jeszcze garść kiełków słonecznikowych.

Pozostaje wymieszać i doprawić. Łyżeczkę suszonych pomidorów mieszam z 2 łyżkami oliwy z oliwek.  Polewam całość, nie solę. Dla mnie, sałatka z pieczonych buraków jest właściwie w każdej wersji pyszna, ta wersja z jajkami i kiełkami również. Pełna witamin, idealna na kolację, przekąskę czy nawet imprezę.

 

Dodaj komentarz