Prosta sałatka z pieczonych buraków, kiełków z małym dodatkiem jajek jest nie tyle pełna witamin, ale też smakuje wyśmienicie. Miałam co prawda zamiar dodać do niej orzechów, ale okazało się, że w zapasach jednak już nie mam.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 2 jajka
- garść liści jarmużu
- garść kiełków słonecznikowych
- sól,pieprz,
- mieszanka przypraw suszone pomidory
- oliwa z oliwek
Buraków nie obieram, tylko wkładam do piekarnika na 180 stopni, na godzinę. Studzę, a po obraniu wkładam do maszynki do warzyw, gdzie traktuję je odpowiednim ostrzem. Nie zawsze wychodzą idealne plasterki, ale większość tak. Jarmuż opłukuję i dzielę na mniejsze kawałki, jajka gotuję na twardo,a potem studzę i kroję na cząstki. Jeszcze garść kiełków słonecznikowych.
Pozostaje wymieszać i doprawić. Łyżeczkę suszonych pomidorów mieszam z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polewam całość, nie solę. Dla mnie, sałatka z pieczonych buraków jest właściwie w każdej wersji pyszna, ta wersja z jajkami i kiełkami również. Pełna witamin, idealna na kolację, przekąskę czy nawet imprezę.