Letni koktajl arbuzowy
Słodkie lenistwo trwa u mnie nieustannie, letni sezon na arbuza również. Tym razem znowu coś na szybko i na zimno, czyli letni koktajl arbuzowy. W skład tego zimnego koktajlu właściwie wchodzi głównie arbuz i parę innych składników, zaskakującym mnie dodatkiem okazał się świeży ogórek. Koktajl jest pyszny i szybki a przecież to latem chodzi.
Składniki:
- 1/4 arbuza
- 1/2 dużego jogurtu naturalnego
- 1 ogórek
- 1 banan
- 15 g malin zamrożonych
- kilka listków rukoli
Wszystkie składniki wrzuciłam do wysokiego naczynia miksującego, po chwili całość gotowa do picia. Z użytych składników wyszedł mi litr zimnego, lekkiego koktajlu arbuzowego. Ponieważ jakoś zupełnie zapomniałam zupełnie o zrobieniu kostek lodowych, dlatego wykorzystałam zamrożone kilka dni temu owoce sezonowe. Efekt zimna i orzeźwienia całkiem podobny, choć z kostkami lodu byłby mimo wszystko odrobinę zimniejszy.
Ten letni koktajl arbuzowy wyszedł niezły i orzeźwiający, ale subiektywnie uważam, że tego jogurtu mogłam dodać o połowę mniej, wówczas koktajl byłby gęściejszy. Nie dodawałam też ani cukru ani miodu ani też innego zamiennika cukru, ponieważ dla mnie wystarczyła słodkość z owoców. Ogórek w całości jest lekko wyczuwalny, a banana to w sumie mogłoby nie być. Takie moje luźne zapiski na przyszłość, do kolejnych koktajli.