Naleśnikowe roladki z kolorowym nadzieniem

Grudzień, czyli okres potraw pachnących suszonymi grzybami nieuchronnie się zbliża, sama niebawem będę wigilijne uszka lepić. Jednak tym samym zbliża się również koniec tego trudnego z każdej strony roku i ewentualne przekąski sylwestrowe też trzeba powoli ogarniać. A roladki przygotowywane z naleśników sprawdzają się jako przekąski idealnie. Są proste, wymagają jedynie przygotowania elastycznego ciasta naleśnikowego, aby zawijały bez trudu, a nie łamały. Posmarować je można właściwie dowolnym nadzieniem,  ja wybrałam dziś naturalne tofu, tuńczyka i suszone pomidory. Miała być co prawda jeszcze jakaś zielenina do tego, ale brakło.

Składniki:

  • 1 szklanka napoju sojowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • dowolny tłuszcz do smażenia naleśników

oraz dodatkowo:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • pieprz, majeranek

Naleśniki, zresztą podobnie jak pierogi, dość często pojawiają się u mnie. Tym razem użyłam dla odmiany mleka sojowego zamiast klasycznego, specjalnej różnicy w cieście nie nie zauważam. Składniki mieszam blenderem, zostawiam na chwilę. Tofu w międzyczasie dokładnie odsączam w ściereczce. I wystarczy tych przygotowań.

Naleśniki smażę na patelni posmarowanej kawałkiem słoniny. Wyszły idealne. Cienkie i elastyczne.

Przygotowanie farszu to zaledwie kilka minut. Na patelnię dodaję 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, wrzucam pokruszone tofu. Mieszam, lekko podsmażam. Dodaję kilka suszonych pomidorów, doprawiam solą i pieprzem, ziołami. Na koniec odsączony tuńczyk. Mieszam. I tyle.  Trzy składniki, w kilka minut gotowe.

Wrzucam do blendera, żeby łatwiej się rozsmarował na naleśnikach. Cienką warstwą rozsmarowuje na każdym z naleśników, zawijam w ciasny rulonik i kroję na mniejsze kawałki. Wyszło całkiem smacznie.

Przekąska na sylwestra czy inne spotkanie towarzyskie gotowa. Smaczna, niedroga i całkiem niezła. Nadzienie z trzech składników kolorowych- białe tofu, czerwone suszone pomidory i śniado- różowy tuńczyk. Kolorowo i pysznie.

Dodaj komentarz