Przekąska idealna, czyli śliwki w boczku

Pamiętam, że lata temu, kiedy ktoś mi wspomniał o połączeniu śliwek suszonych i boczku, pomyślałam sobie, że zwariował. Bo niby jak połączyć tak diametralnie różne smaki? I to ma być  dobre? Sporo wątpliwości miałam. Jednak po pierwszym skosztowaniu, zmieniłam dość szybko zdanie.  Niepozorne śliwki pieczone w boczku, to faktycznie przekąska idealna.

składniki:

  • śliwki suszone
  • boczek surowy wędzony
  • wykałaczki

Przekąska jest mega prosta, kosztuje w sumie niewiele, nie wymaga też ani specjalnych przygotowań ani czasu. Tylko dwa składniki. Śliwki suszone i boczek.

Boczek można kupić w kawałku i pokroić na cienkie plastry, ja z lenistwa i braku super ostrego noża, używam jednak gotowych, już pokrojonych cienkich plastrów.

Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie każdą z suszonych śliwek owinąć cienkim plasterkiem boczku. Ja wybrałam długie i bardzo cienkie plastry boczku, wiec dzieliłam je na pół. A chwilę później, jednak na cztery części. Nie ma znaczenia ilość ani śliwek ani boczku,  ponieważ niezależnie od wszystkiego i tak ich zawsze będzie za mało.

Układam je na papierze do pieczenia i wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika na 15 minut. Aż boczek się lekko stopi, a suszone śliwki delikatnie przejdą jego smakiem.  Jeśli ktoś chciałby, aby były boczek był bardziej chrupiący, wystarczy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Gotowe, pachną w całym domu, absolutne pyszności!

I ku zaskoczeniu- one znikają bardzo szybko. Są wyjątkowo smaczne, mimo, że składają z niewielu składników. Śliwki w boczku są idealne jako szybka przekąska na dowolną imprezę, na mecz oglądany przed telewizorem, czy po prostu do piwa czy wódki.

I zawsze jest ich za mało.

Dodaj komentarz