Sałatka z cukinią

Ponieważ wszelkie emocje Euro 2016 już za nami, oj działo się działo!  To czas może coś na bloga napisać? Przyznaję się, przypadkowo trochę długa przerwa jakoś wyszła, ale już wracam do częstszego aktualizowania go. Obiecuję sobie nie robić takich przerw, ale to różnie bywa z postanowieniami. Na początek szybka sałatka z cukinią która niedawno przygotowałam. Można ją zjeść na lekki obiad, albo zabrać do pracy. Czas przygotowania to 10 max 15 minut.

Składniki:

  • 3-4 liście  młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 mała cukinia
  • oliwa , jogurt, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak zrobić? Na początek z obu kapust zdjąć po kilka liści i  dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie zostawić do odcieknięcia. Pomidora sparzyć wrzątkiem, następnie włożyć do zimnej wody i zdjąć skórkę, która po takim zabiegu łatwo i delikatnie schodzi. Cukinię obrać i pokroić w kostkę.  W miseczce wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Pokroić liście kapust w drobne paseczki, a pomidora w kostkę. Rozgrzać patelnie i wrzucić naszą cukinię już z oliwą, więc przypalić się nie powinna.

Cukinia młoda jest, więc 5- 7 minut zupełnie jej wystarczyło, aby nie była surowa i lekko miękka. I to wszystko. W większej misce mieszamy gotowe już składniki, tj. posiekane kapusty, pomidora oraz cukinię.  Umytą gdzieś w międzyczasie natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do składników. Na koniec 1-2 łyżki jogurtu, sól pieprz. Lekko wymieszać i zjadać. W planach była fotka, ale sałatka z cukinią zniknęła, zanim sobie przypomniałam, że warto jednak. Ale ponieważ mi smakowała, wszystkie produkty dostępne są teraz i to całkiem tanie, więc na pewno ją powtórzę, wtedy już nie zapomnę o zdjęciu. Tymczasem smacznego!

Dodaj komentarz