Sezon na ogórki trwa, to mizeria być musi, kropka.

Mizeria kojarzy mi od zawsze z latem, kiedy sezon na ogórki trwa i wszędzie ich pełno.  Nie wiem, kto i kiedy wpadł na pomysł ogórków ze śmietaną czy inną maślanką- ale to był dobry pomysł, zakładam, że powstał z lenistwa letniego, bo jak inaczej. Przepisów, jak i koncepcji na przygotowanie tej letniej surówki z ogórków jest sporo. U mnie dzisiaj wariacja na temat mizerii  z maślanką i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 4 średnie ogórki gruntowe
  • 1 pęczek młodego szczypiorku
  • 3 łyżki maślanki
  • sól, pieprz

Ogórki obieram, zaczynając od jaśniejszego końca, żeby później gorzkie nie były. Opłukuję na wszelki wypadek i kroję na w miarę cienkie plasterki. Solę delikatnie i odstawiam na jakiś czas,  aby pozbyć się wody z ogórków.

Odciskam ogórki z wody, dorzucam posiekany szczypiorek, doprawiam pieprzem i dodaję maślanki. Mieszam. Wstawiam do lodówki. Zjadam z dodatkiem ziemniaków i jajka sadzonego. Zimne, pyszne ogórki. Proste i idealne na lato. Kalorie? Niewiele, zależą od tego, czy dodam maślankę, jogurt czy śmietanę. Prosty, leniwy i tani dodatek do obiadu, lub jako osobny posiłek.

 

Dodaj komentarz