Mizeria kojarzy mi od zawsze z latem, kiedy sezon na ogórki trwa i wszędzie ich pełno. Nie wiem, kto i kiedy wpadł na pomysł ogórków ze śmietaną czy inną maślanką- ale to był dobry pomysł, zakładam, że powstał z lenistwa letniego, bo jak inaczej. Przepisów, jak i koncepcji na przygotowanie tej letniej surówki z ogórków jest sporo. U mnie dzisiaj wariacja na temat mizerii z maślanką i szczypiorkiem.
Składniki:
- 4 średnie ogórki gruntowe
- 1 pęczek młodego szczypiorku
- 3 łyżki maślanki
- sól, pieprz
Ogórki obieram, zaczynając od jaśniejszego końca, żeby później gorzkie nie były. Opłukuję na wszelki wypadek i kroję na w miarę cienkie plasterki. Solę delikatnie i odstawiam na jakiś czas, aby pozbyć się wody z ogórków.
Odciskam ogórki z wody, dorzucam posiekany szczypiorek, doprawiam pieprzem i dodaję maślanki. Mieszam. Wstawiam do lodówki. Zjadam z dodatkiem ziemniaków i jajka sadzonego. Zimne, pyszne ogórki. Proste i idealne na lato. Kalorie? Niewiele, zależą od tego, czy dodam maślankę, jogurt czy śmietanę. Prosty, leniwy i tani dodatek do obiadu, lub jako osobny posiłek.