Śledzie z czosnkiem i majerankiem

waiacjezaminimum.pl

Śledzie z czosnkiem i majerankiem to bardzo prosta wariacja na temat śledzia. Muszę przyznać zdecydowanie, że śledzie to ja mogę jeść zamiast  słodyczy. W absolutnie każdej postaci. No dobra, śledzie przygotowywane po duńsku jakoś do mnie nie przemawiają, więc jakiś wyjątek jest.

Przepis ten jest nieskomplikowany i raczej mało pracochłonny w przygotowaniu, ale wyczekiwanie wymaga  już odrobiny cierpliwości.  Był już przeze mnie przygotowywany niejednokrotnie na imprezach różnych, w tym studenckich, zapewne stąd moja słabość do niego.  Jego główną zaletą jest fakt, że do wykonania potrzeba zaledwie kilku składników i dodatkowo kilku dni oczekiwania na efekty. Znaleziony został w moich starych zapiskach kulinarnych, a  wcześniej wyszukany  w serwisie mniammniam.com, gdzie zakręcany słoik zamieniłam na miskę z przykryciem. Ten przepis na śledzie z czosnkiem i majerankiem widnieje z takim dopiskiem w moim starym zeszycie kulinarnym-  “dobre, tylko czosnku nie żałuj!”

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi (Matjasy)
  • 4- 5 główek czosnku
  • majeranek, świeżo mielony pieprz
  • olej np. z pestek winogron

Śledzie płuczemy dokładnie, a następnie moczymy w wodzie przez ok 2-3h. Po tym czasie z naczynia wylewamy wodę, płuczemy jeszcze 1- 2 razy i odstawiamy na bok, aby obciekły z tej wody .  W międzyczasie przygotowujemy sobie szklaną lub glinianą miskę, obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki. Czosnku nie żałujemy, ma go być naprawdę bardzo dużo.

Śledzie kroimy na paseczki o szerokości 1-3 cm szerokości. Na dno przygotowanego naczynia  kładziemy plasterki czosnku, dosypujemy majeranku oraz  świeżo zmielonego pieprzu i całość zalewamy olejem (2 łyżki  oleju wystarczają).

sledzie z czosnkiem i majerankiem
wariacjezaminimum.pl

I teraz kładziemy  pokrojoną warstwę śledzi, na nią kładziemy  bardzo dużo plasterków czosnku, całość posypujemy obficie majerankiem, doprawiamy pieprzem, oraz polewamy cienką warstwą oleju, tylko tak, aby przykrywał śledzie, czosnek i majeranek.

I tak układamy śledzie naprzemiennie z warstwami czosnku i majeranku i oleju, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę śledzi posypujemy majerankiem, czosnkiem i zalewamy olejem. Następnie przykrywamy całość  i wstawiamy do lodówki na ok 2 -3 doby. Śledzie są delikatne, fantastycznie pachną czosnkiem i majerankiem.  Trzy doby… tia… z własnego doświadczenia wiem, że do tej trzeciej doby śledzie zazwyczaj nie doczekują, z uwagi na ich częste kosztowanie w trakcie oczekiwania.

sledzie czosnek majeranek prosty przepis

 

 

9 Replies to “Śledzie z czosnkiem i majerankiem”

  1. Śledzie z majerankiem uwielbiam, tylko że robiłam je z cebulką. Dodatek czosnku to dla mnie nowość.

    1. Widzę własnie, ze po zmianie systemu komentarzy na Disqus, wycięło mi część komentarzy:( A śledzie z czosnkiem nieustannie polecam do zrobienia. Tak myślę, że jakbym miała kroić do nich tyle samo cebuli co czosnku, to bym się zapłakała w tej kuchni chyba

  2. Też lubię śledzie 🙂 chociaż nie każde przypadają mi do gustu. Ciekawe jak smakują z czosnkiem 😉

  3. Niedzielnykucharz.pl says: Odpowiedz

    Wstyd się przyznać, ale nie jem śledzi. Moj ojciec też nie jadł – jakas sprawa dziedziczna chyba 🙂 ale moj mąż uwielbia – i czuje ze to przepis dla niego 🙂 ps. Mimo że to śledzie, nawet dla mnie wyglądają smacznie 😉

    1. Na wrodzona niechęć do śledzi nie poradzę nic, ale chociaż tyle że smacznie wygladają;)

  4. ooo kolejny bardzo fajny pomysł na śledzie! Ja bardzo lubię z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi <3

    1. suszone pomidory, orzechy włoskie i śledzie, hmm brzmi zachęcająco- do tego oliwa z suszonych pomidorów?

      1. w moim wypadku sprawdził się olej rzepakowy i ocet figowy. Podrzucam przepis jeśli masz ochotę 🙂 https://matczysko.pl/2016/12/sledzie-w-suszonych-pomidorach/

Dodaj komentarz