Krokiety ziemniaczane z kapustą kiszoną to nic innego, jak jeszcze tańsza wersja studenckich krokietów ziemniaczanych. Tym razem jednak z mniejszej ilości składników, ale równie dobre. Trzy główne składniki to: ziemniaki, kapusta kiszona i cebula.
Składniki:
- 480 g ziemniaków
- 180 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, przyprawa do ziemniaków, pieprz
- olej do smażenia
Oraz dodatkowo do panierowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- bułka tarta
Do takich ziemniaczanych krokietów, można w sumie wykorzystać pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia. U mnie takich nie ma, więc gotuję obrane w osolonej wodzie do miękkości, a później odcedzam. Ciepłe od razu ubijam. Cebulę kroję w kostkę, kapustę kiszoną pozbawiam soku, dodatkowo siekam ją drobniej.
Na patelni z rozgrzaną łyżka oleju wrzucam najpierw cebulę, podsmażam przez kilka minut. Niedługo potem, dodaję posiekaną kapustę. Kilka minut smażenia i mieszania. I tyle. Mieszam z ziemniakami, doprawiam, dodaję jajko. Pierwotnie planowałam bez, bo jajek niewiele mam, ale po rzuceniu na patelnię dla próby lekko się rozwalały. Więc jednak dodaję jajko, bułkę tartą.
Formuję niewielkie placuszki i panieruję je w jajku z dodatkiem wody- żeby tylko jedno do tego panierowania wystarczyło. Obtaczam w bułce tartej i smażę po kilka minut z obu stron.
Odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu po usmażeniu.
Tanie bardzo krokiety ziemniaczane z kapustą kiszoną smakują absolutnie rewelacyjnie, na dodatek, przygotowane są ze składników dostępnych na co dzień właściwie. U mnie akurat z lenistwa same, ale podane z sosem dowolnym czy z michą sałaty stanowią całkiem przyjemny, niedrogi obiad. Na ciepło i na zimno.