Wariacje za minimum

czyli Blog Około Kulinarny
Pasztet z kaszą jaglaną

Pasztet z kaszą jaglaną

Pasztet. Definicja pasztetu jest u mnie mało skomplikowana. Najpierw pomyśleć czy ma być bardziej mięsny czy może jednak wegetariański, a następnie wybrać odpowiednie składniki, ugotować, zmielić i upiec. Proste? I doprawić solidnie oczywiście, mdły pasztet jest mało atrakcyjny.

W moim początkowym zamyśle ten pasztet miał być świąteczny,  całkowicie bezmięsny, wykonany z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami ale trochę nie wyszło. Innym razem. Dzisiaj, popatrzyłam na to, co mam aktualnie w kuchni i postanowiłam zrobić pasztet z kaszą jaglaną z dodatkiem kurczaka.

Składniki

  • 150 g zielonej soczewicy u mnie jest taka
  • 150 g  kaszy jaglanej
  • 150 g marchewki
  • 120 g pora
  • 150 g pałek kurczaka
  • 2 pomidory z puszki
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Umyć i ugotować pałki kurczaka, lub wykorzystać ugotowane i nie zużyte wcześniej gotowe mięso. Soczewicę gotować w osolonej wodzie tak z 30 minut. Polecam wybrać duży garnek od razu, ponieważ będę dodawać pozostałe składniki do niego.  Ja wybrałam taki średni i ledwo ledwo się pomieściło wszystko w nim. Następnym razem będę mądrzejsza.



Przygotować w międzyczasie warzywa. Marchew obrać pokroić na mniejsze kawałki, pora umyć i posiekać w wąskie pół talarki. Po 10 minutach gotowania się soczewicy dodać do niej kawałki marchewki. Kaszę jaglaną dodać do garnka po 20 minutach gotowania soczewicy, natomiast pora dodać na ostatnie 5 minut. Tak naprawdę można ugotować osobno soczewicę,mięso, kaszę i warzywa. Ale i tak wszystko zmielę razem więc ułatwiam sobie życie, zarazem zmniejszając ilość garnków do zmywania później.

Wszystko odcedzić i ostudzić. Pozostaje tylko zmielić, na to zarezerwujmy sobie trochę więcej czasu, bo mielimy 2- 3 razy całość na idealnie  gładką masę. W ostatnim cyklu mielenia, dodałam 2 pomidory z puszki (co prawda miały być suszone ale pod ręką miałam inną puszkę akurat), oraz łyżkę masła.  Kurczaka zmieliłam łącznie ze skórą, aby tego tłuszczu trochę jednak było, ale jako że było tej skóry niewiele to dodałam dodatkowego tłuszczu.


Formę do pieczenia smaruję delikatnie olejem, używając do tego takiego pędzelka. Piekę w nagrzanym piekarniku 45 minut. Mój pachnący pasztet z kaszą jaglaną wygląda na gotowy. Po upieczeniu zostawiam go jeszcze w formie, a po całkowitym wystygnięciu chowam do lodówki. (Oczywiście zanim go schowałam, to  nie byłabym sobą jakbym nie odkroiła kawałeczka i nie spróbowała. I muszę przyznać, że całkiem niezły pasztet mi wyszedł!)

wariacjezaminimum.pl

Pasztet z kaszą jaglaną jest delikatny, smaczny i niedrogi. Kroi się na pasterki całkiem nieźle, nie rozpada się i nie kruszy, bardzo łatwo się rozsmarowuje na pieczywie.  Fajny, niedrogi pomysł na Wielkanoc. A po świętach nieuchronnie zbliża się okres rozliczania podatków. Juz wiesz, co zrobisz ze swoim 1%? Jeśli nie wiesz, przekaż go tutaj KLIK.

wariacjezaminimum.pl

 

  • Angelika Fronia

    Nie za bardzo lubię pasztety, ale Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Dziękuję:)

  • Magda

    Wygląda świetnie, ciekawa jestem jak smakuje! 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      całkiem podobnie jak wygląda;)

  • Ewelina Skiba-Szyszczyńska

    Lubie takie nieoczywiste dodatki do kanapek 😉

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      niby nic, a dobre:)

  • http://jantkowamama.pl/ JantkowaMama

    Lubię domowe pasztety i ten przepis trafia na listę najbliższych do przyrządzenia.

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Z domowymi pasztetami jest trochę zabawy ale warto:)

  • http://nicponwkuchni.pl nicponwkuchni

    Mniam, uwielbiam roślinne pasztety 🙂 Robię z czerwonej soczewicy i jest pyszny 🙂 Następnym razem spróbuję zrobić Twoją wersję 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Jest całkiem smaczny, a czerwonej soczewicy tez już próbowałam, faktycznie pyszny:)

  • Wiola

    Świetny pomysł :-), muszę koniecznie wypróbować 🙂 uwielbiam pasztety bez miesa 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      W tym mięsa jest niewiele, na tyle że spokojnie można go opuścić zwiększając proporcje pozostałych składników:)

  • http://fitkot.pl/ Jud

    Pasztet, który zadowoli też mięsożerców 😉 Fajnie wygląda, jako dodatek do kanapek, ale solo też pychota 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      no tak, w końcu zawiera jakiś kawałek mięsa;)

  • http://www.daylicooking.pl/ Daylicooking

    Ugotować, zmielić i upiec 😀 trzy słowa podsumowujące pasztet 😀
    Najlepsze pasztety wychodzą z tego, co przypadkowo pod ręką. Twój zapowiada się przepysznie 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      dziękuję:) I dokładnie tak. Z tego co przypadkowo pod ręka wychodzą najlepsze pasztety

  • Justyna Ratajczak

    Jak pasztet to tylko domowy. Z takiego założenia wychodzę już od kilku lat 😉 również często dodaję kaszę jaglaną do swoich pasztetów czy pieczeni. Są wyborne!

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Ja dodałam kaszę pierwszy raz i muszę przyznać że to całkiem udany eksperyment jest:)

  • Dominika Leśnikowska

    Uwielbiam pasztety, na świeżym chrupiących chlebku musi smakować wybornie. 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      owszem, smakuje całkiem nieźle:)

  • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

    :)co prawda trochę czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie, ale absolutnie warto

  • http://www.moj-kawalek-podlogi.pl Edyta moj-kawalek-podlogi

    Nie próbowałam jeszcze takiego pasztetu, ale zapowiada się bardzo ciekawie 🙂