Delikatna zupa z cukinii i nie tylko

Co prawda na cukinię miałam pierwotnie  inny pomysł, ale jednak na szybką na zupę z cukinii przyszła większa ochota. Tak naprawdę powstała w ramach wykorzystywania resztek mleka kokosowego, które mi zostało po przygotowaniu przepisu na makaron w sosie dyniowym z tofu,

składniki:

  • 320 g cukinii
  • niewielki kawałek brokuła
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie zupy z cukinii to zaledwie 20 minut spędzonych w kuchni. A efekt wart tego czasu. Cukinię myję, nie obieram i kroję w kostkę. Mały kawałek brokuła dzielę na części.

W garnku rozgrzewam łyżkę oleju i podsmażam najpierw pokrojoną cukinię, po chwili dodaję kawałki brokuła, doprawiam solą oraz pieprzem. Zalewam półtorej szklanki wody, przykrywam i gotuję 10 minut. Na koniec dodaję ziarna ciecierzycy i zostawiam do gotowania na jeszcze pięć minut. Przed zmiksowaniem wyciągam kilka ziarenek, żeby jednak coś w tej mojej zupie z cukinii pływało, a resztę miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję 2 łyżki mleka kokosowego. Ochłodziło to moją cukiniową zupę, więc podgrzewam ją jeszcze raz przez krótką chwilę. Wrzucam ziarna ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki.

Delikatna zupa z cukinii z dodatkiem mleczka kokosowego jest zupełnie niezła, chociaż powstała z niewielu składników. Niby pustki w lodówce, niby resztki, jednak zupełnie dobra, jesienna, przyjemnie rozgrzewająca delikatna zupa z cukinii z tego wyszła.

 

Dodaj komentarz