Skoro pierogi w takim połączeniu smakują wyśmienicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaryzykować z kotletami niemięsnymi. Mając w domu kawałek twarogu i pół opakowania kaszy gryczanej niepalonej.
Składniki:
- 160 g kaszy gryczanej niepalonej
- 275 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, to przepis z serii, że niby mam pustki w lodówce, ale może coś się da z tego wykombinować. Składają się z niewielu składników, a są zaskakująco dobre. Dla siebie wybrałam wersję pieczoną, ale równie dobrze można obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni.
Kaszę gryczaną gotuję w lekko posolonej wodzie ok. 15 minut, aby nie była za sypka. Cebulę po obraniu kroję w kostkę i podsmażam na łyżce oleju przez kilka minut. I to w sumie tyle. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, czekam aż ostygnie. Później dodaję do niej podsmażoną cebulę, twaróg, jajko. Mieszam rękami, doprawiam solą i pieprzem. Formuję kotleciki i władam do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 180 stopni Celsjusza, 35 minut. Plus 10 minut termoobiegu.
Bardzo dobre!!! Mi wyszło 9 sztuk raczej średnich kotlecików. Do tego sałatka i obiad gotowy. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to może nie jest jakieś wykwintne połączenie. Ale proste i i niedrogie, dla mnie do powtarzania częściej.