wariacje bez mięsa wariacje do 10 złotych

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Agata Mryczko

Skoro pierogi w takim połączeniu smakują wyśmienicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaryzykować z kotletami niemięsnymi. Mając w domu kawałek twarogu i pół opakowania kaszy gryczanej niepalonej.

Składniki:

  • 160 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 275 g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, to przepis z serii, że niby mam pustki w lodówce, ale może coś się da z tego wykombinować. Składają się z niewielu składników, a są zaskakująco dobre. Dla siebie wybrałam wersję pieczoną, ale równie dobrze można obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni.

Kaszę gryczaną gotuję w lekko posolonej wodzie ok. 15 minut, aby nie była za sypka. Cebulę po obraniu kroję w kostkę i podsmażam na łyżce oleju przez kilka minut.  I to w sumie tyle. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, czekam aż ostygnie. Później dodaję do niej podsmażoną cebulę, twaróg, jajko. Mieszam rękami, doprawiam solą i pieprzem. Formuję kotleciki i władam do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 180 stopni Celsjusza, 35 minut. Plus 10 minut termoobiegu.

Bardzo dobre!!! Mi wyszło 9 sztuk raczej średnich kotlecików. Do tego sałatka i obiad gotowy. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to może nie jest jakieś wykwintne połączenie. Ale proste i i niedrogie, dla mnie do powtarzania częściej.