Proste placki z bakłażanem oraz dynią

Całkiem niedawno zadomowił się u mnie bakłażan. Co prawda, do obiecanej przyjaciółce już jakiś czas temu, klasycznej włoskiej parmiggiany jeszcze dość daleko, ale kiedyś ją na pewno zrobię. Na razie prostota. Niedawno była pasta z pieczonego bakłażana, tym razem będzie w wersji jeszcze bardziej leniwej. W postaci placków, z dodatkiem kawałka dyni i koperku.

Składniki:

  • 180 g bakłażana
  • 120 g dyni zwyczajnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka łyżek mąki żytniej
  • sól, pieprz, kumin
  • olej do smażenia

Z bakłażanem, nazywanym gruszką miłości nie mam za dużo do czynienia, ale stopniowo go odkrywam. Myślę, że głównym powodem tego, jest czytanie w różnych źródłach o tym, jak trudno bakłażana zrobić, gdyż bywa gorzki. Staram się jednak powoli przełamywać ten swój strach przed niepowodzeniem w jego przygotowaniu.

Średniej wielkości bakłażana obieram ze skórki i od razu ścieram na grubych oczkach tarki, podobnie jak dynię. Bakłażan starty dość szybko ciemnieje, nie dodałam soku z cytryny, zapomniałam. Za rzadko go przygotowuję zdecydowanie. Do masy bakłażanowo- dyniowej, dodaję jajko, posiekany koperek, przyprawy oraz kilka łyżek mąki. Żytniej, pszenna się chwilowo skończyła. Jakieś cztery płaskie łyżki, aby powstała masa była w miarę gęsta. Wszystko mieszam.

Pozostaje tylko usmażyć. Nakładam placki łyżką na rozgrzaną patelnię ze sporą ilością oleju, jak to w przypadku innych placków. Po usmażeniu z obu stron, układam na ręczniku papierowym, aby pozbawić je jednak tłuszczu.

Zjadam prawie od razu, z dodatkiem jogurtu wymieszanego z posiekaną resztą koperku.

Rewelacja! Składników niewiele, wykonanie dość szybkie. Proste placki z bakłażanem oraz dynią uważam za całkiem niezły sposób na wykorzystanie zarówno dyni, jak i bakłażana. Smakują zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno. Moje początkowe obawy, że się nie uda, czy że będzie gorzko i niesmacznie, okazały się zupełnie niepotrzebne.

Dodaj komentarz