Zapiekany obiad,w dodatku z dynią i kapustą po gołąbkach

Jesienny sezon na gołąbki trwa, dlatego już tradycyjnie po ich zrobieniu zostało mi trochę liści kapusty. Jednocześnie nie mogłam się oczywiście oprzeć dyni, więc kolejna wersja zupy dyniowej nadal czeka na nową wariację. Jednak na razie, zamiast zupy chodzi za mną zapiekanka, którą można na szybko przygotować i wrzucić do piekarnika.

Składniki:

  • ok. 400 g białej kapusty po gołąbkach
  • Ok 200 g dyni zwyczajnej
  • 80 g spaghetti razowego
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • słoiczek sosu, u mnie paprykowy, ponieważ taki dostałam od przyjaciółki, ale z pomidorowym też może być

Koncepcja na zapiekany obiad z dodatkiem dyni, jest pomysłem na wykorzystanie nie tyle dyni, co głównie liści kapusty, których jak zwykle zostało zbyt dużo, a tradycyjnie farszu brakło. Może kiedyś nadejdzie taki dzień, że zaplanuję wszystkie składniki na gołąbki idealnie, ale sama w to wątpię.

Kapustę dzielę na mniejsze kawałki i zamiast ścierać na ręcznej tarce, używam szatkownicy do warzyw w maszynce do mięsa, wybieram przy tym grube oczka. Kilka minut i micha drobnej kapusty gotowa. Z kawałkiem dyni robię to samo, pozbawiając ją wcześniej miąższu oraz pestek.

Małą cukinię myję, nie obieram i traktuję urządzeniem do spirali warzywnych. Nie zawsze musi być w kawałkach. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam najpierw kapustę, mieszam przez kilka minut, dodając dynię chwilę później. Podsmażam razem tak z 10, może z 15 minut, nie dłużej. W międzyczasie, makaron gotuję w osolonej wodzie, krócej niż w przepisie podano, przecież i tak zmięknie podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. składniki wszystkie już mam, więc tylko dno większego naczynia żaroodpornego pokrywam warstwą sosu, dodaję część kapusty, dynię i makaron. Znowu sos. I jeszcze jedna warstwa warzyw, z dodatkiem spirali cukiniowych i makaronu. W osobnej misce, mleko mieszam z jajkami, dodaję resztkę paprykowego sosu. Doprawiam solą i pieprzem. Zalewam całość, trochę mieszam, aby sos nie był tylko na wierchu.

Wygląda obłędnie kolorowo. Do piekarnika wkładam na ok. 40 minut. Rewelacja! Taki prosty zapiekany obiad, w dodatku z dynią, jest idealny nie tylko na wykorzystywanie resztek z innych pomysłów, ale smakuje wyśmienicie i to jest najważniejsze. I na dodatek po raz kolejny odpowiada na pytanie, co przygotować z kapusty po gołąbkach.

Dodaj komentarz