Sałatka z ziemniaków i innych zielonych dodatków

Sałatka, co prawda w pierwotnym założeniu miała być z młodych ziemniaków, ale po zweryfikowaniu zakupów okazało się, że to gatunek wczesny, a nie młody. Czyli nieco inny smak, niż się spodziewałam. Ale to nic. Kupiłam takie, zaplanowałam sobie sałatkę z ziemniaków to zrobię.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • niewielka garść rukoli
  • spora garść rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • kilka liści rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • sól,pieprz

Ziemniaki szoruję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Rzodkiewki dokładnie opłukuję z ziemi i kroję na plasterki. Dodatkowo, siekam też kilka jej zielonych liści. Pomidory dzielę na mniejsze części. Ziemniaki po ugotowaniu studzę i razem z łupinami kroję na kawałki i mieszam z pozostałymi składnikami. W ramach zwiększania ilości zieleniny w sałatce- dodaję jeszcze resztki rukoli, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z oliwą. Sałatka z ziemniaków i zieleniny smakuje całkiem przyzwoicie. Jest syta i wiosenna. Idealna na lekki posiłek w ciągu dnia, albo nawet jako dodatek do wiosennego grilla.

wariacjezaminimum

Dodaj komentarz