Taka prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej, na szybko, do obiadu, powstała z tego co akurat pod ręką było. Sałata pekińska jest wdzięczna w tym temacie, bo tak naprawdę cokolwiek się do niej doda, prawie zawsze smaczne wychodzi. Więc tym razem na wariację sałatkową składało się:
- kilka liści sałaty pekińskiej
- 2-4 ogórki kiszone
- 1 papryka zielona
- 1 burak surowy
- pęczek koperku (mój był mały więc cały- ale wg uznania tak naprawdę)
- 2 łyżki oleju (bo akurat oliwa się skończyła)
- sól, pieprz
Liście umyć, pokroić, pokroić paprykę i ogórki w kosteczkę drobną, burak pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, koperek posiekać. Wszystko wymieszać, dodać 1- 2 łyżki oleju lub oliwy, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki. I tyle.
Ponieważ sałatki zostało, więc wykorzystałam na kolację- tylko dodałam do niej ugotowane jajko.