Szperałam w swoim starym zeszycie z przepisami, w poszukiwaniu prostego przepisu na cukinię. I mam: cukinia smażona w panierce czyli taki szybki, klasyczny pomysł na przygotowanie tego warzywa. Nawet nie wiem czy nie szybszy niż cukinia w cieście naleśnikowym. Odkąd pamiętam właśnie w takiej wersji w sezonie letnim pojawiała się na moim talerzu. Nic dziwnego- przygotowanie cukinii w panierce zajmuje naprawdę niewiele czasu i jeszcze kosztuje grosze. Dodatek michy salaty np. z młodej kapusty i letni, pyszny i szybki obiad gotowy.
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej, *opcjonalnie masło
Cukinię myję i kroję na średniej grubości plasterki. Przygotowuję sobie głębokie talarze: na jajka i bułkę tartą. Na jednym rozbijam jajka, na drugim wysypuję bułkę, jeszcze trzeci na odkładnie przygotowanych placuszków. Celowo omijam obtaczanie najpierw w mące, bo od lat tego nie robię. Zamiast doprawiać każdy plasterek cukinii osobno- upraszczam sobie życie. Masę jajeczną doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam, powinno wystarczyć. Cukinię – plasterek po plasterku najpierw maczam w rozmąconych jajkach, a potem obtaczam w bułce tartej. Pozostaje tylko rozgrzać olej na patelni i usmażyć krótko cukinię z obu stron.
Gdzieś tak w połowie smażenia ja akurat dodaję kawałek masła- bo lubię i takie smakują mi bardziej. Po usmażeniu, przekładam usmażoną cukinię na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić placuszki tłuszczu.
Genialność przepisu jak zwykle tkwi w jego prostocie. Cukinia smażona w panierce jest smaczna zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i potem, jako przekąska czy kolacja już na zimno. Może nie są idealnie pokryte panierką, ale to nie przeszkadza, ponieważ smakują nieźle.