Sałatka, co prawda w pierwotnym założeniu miała być z młodych ziemniaków, ale po zweryfikowaniu zakupów okazało się, że to gatunek wczesny, a nie młody. Czyli nieco inny smak, niż się spodziewałam. Ale to nic. Kupiłam takie, zaplanowałam sobie sałatkę z ziemniaków to zrobię.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- niewielka garść rukoli
- spora garść rzodkiewek
- 2 pomidory
- kilka liści rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek z dyni
- sól,pieprz
Ziemniaki szoruję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Rzodkiewki dokładnie opłukuję z ziemi i kroję na plasterki. Dodatkowo, siekam też kilka jej zielonych liści. Pomidory dzielę na mniejsze części. Ziemniaki po ugotowaniu studzę i razem z łupinami kroję na kawałki i mieszam z pozostałymi składnikami. W ramach zwiększania ilości zieleniny w sałatce- dodaję jeszcze resztki rukoli, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z oliwą. Sałatka z ziemniaków i zieleniny smakuje całkiem przyzwoicie. Jest syta i wiosenna. Idealna na lekki posiłek w ciągu dnia, albo nawet jako dodatek do wiosennego grilla.