Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Śledzie z czosnkiem i majerankiem to bardzo prosta wariacja na temat śledzia. Muszę przyznać zdecydowanie, że śledzie to ja mogę jeść zamiast słodyczy. W absolutnie każdej postaci. No dobra, śledzie przygotowywane po duńsku jakoś do mnie nie przemawiają, więc jakiś wyjątek jest.
Przepis ten jest nieskomplikowany i raczej mało pracochłonny w przygotowaniu, ale wyczekiwanie wymaga już odrobiny cierpliwości. Był już przeze mnie przygotowywany niejednokrotnie na imprezach różnych, w tym studenckich, zapewne stąd moja słabość do niego. Jego główną zaletą jest fakt, że do wykonania potrzeba zaledwie kilku składników i dodatkowo kilku dni oczekiwania na efekty. Znaleziony niedawno został w moich starych zapiskach kulinarnych. A wcześniej wyszukany w serwisie mniammniam.com, gdzie zakręcany słoik zamieniłam na miskę z przykryciem. Ten przepis na śledzie z czosnkiem i majerankiem widnieje z takim dopiskiem w moim starym zeszycie kulinarnym- „dobre, tylko czosnku nie żałuj!”
W międzyczasie przygotowywania śledzi mam prośbę.W nocy z 18 na 19 lutego spłonął dom Rodziny mojej przyjaciółki w podkrakowskiej Krzywaczce. Pożar błyskawicznie objął cały budynek. Na szczęście nikt z Rodziny nie ucierpiał – mama, siostra z mężem i dwójką dzieci zdołali uciec w tym, w co byli ubrani w tym momencie i znaleźli schronienie u życzliwych Sąsiadów. Niestety z uwagi na znajdujące się w domu butle z gazem i ryzyko wybuchu nie było mowy o ratowaniu nawet najpotrzebniejszych rzeczy – zimowych ubrań, sprzętów i mebli. 5-osobowa rodzina została w środku zimy bez niczego.Na szczęście na miejscu błyskawicznie zjawiły się jednostki OSP Krzywaczka, PSP Myślenice, OSP Biertowice, OSP Sułkowice, OSP Bęczarka i policji, dzięki czemu pożar udało się opanować i ugasić. Niestety doszczętnie zniszczony jest parter i przyziemie budynku, spłonęły nawet drzwi i okna. Na chwilę obecną prowadzona jest zrzutka- na odbudowę domu i życia. Wesprzyj, jeśli możesz, nawet minimalna kwota ma znaczenie. Link do zrzutki=>>https://zrzutka.pl/zzc9xe
Składniki:
- 1/2 kg śledzi (Matjasy)
- 4- 5 główek czosnku
- majeranek, świeżo mielony pieprz
- olej np. z pestek winogron
Śledzie płuczemy dokładnie, a następnie moczymy w wodzie przez ok 2-3h. Po tym czasie z naczynia wylewamy wodę, płuczemy jeszcze 1- 2 razy i odstawiamy na bok, aby obciekły z tej wody . W międzyczasie przygotowujemy sobie szklaną lub glinianą miskę, obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki. Czosnku nie żałujemy, ma go być naprawdę bardzo dużo.
Śledzie kroimy na paseczki o szerokości 1-3 cm szerokości. Na dno przygotowanego naczynia kładziemy plasterki czosnku, dosypujemy majeranku oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość zalewamy olejem (2 łyżki oleju wystarczają).
I teraz kładziemy pokrojoną warstwę śledzi, na nią kładziemy bardzo dużo plasterków czosnku, całość posypujemy obficie majerankiem, doprawiamy pieprzem, oraz polewamy cienką warstwą oleju, tylko tak, aby przykrywał śledzie, czosnek i majeranek.
I tak układamy śledzie naprzemiennie z warstwami czosnku i majeranku i oleju, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę śledzi posypujemy majerankiem, czosnkiem i zalewamy olejem. Następnie przykrywamy całość i wstawiamy do lodówki na ok 2 -3 doby. Śledzie są delikatne, fantastycznie pachną czosnkiem i majerankiem. Trzy doby… tia… z własnego doświadczenia wiem, że do tej trzeciej doby śledzie zazwyczaj nie doczekują, z uwagi na ich częste kosztowanie w trakcie oczekiwania.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Śledzie z majerankiem uwielbiam, tylko że robiłam je z cebulką. Dodatek czosnku to dla mnie nowość.
wariacje_za_minimum
Widzę własnie, ze po zmianie systemu komentarzy na Disqus, wycięło mi część komentarzy:( A śledzie z czosnkiem nieustannie polecam do zrobienia. Tak myślę, że jakbym miała kroić do nich tyle samo cebuli co czosnku, to bym się zapłakała w tej kuchni chyba
Agnes Patelska - rytmynatury
Też lubię śledzie 🙂 chociaż nie każde przypadają mi do gustu. Ciekawe jak smakują z czosnkiem 😉
wariacje_za_minimum
Trzeba spróbować;)
Niedzielnykucharz.pl
Wstyd się przyznać, ale nie jem śledzi. Moj ojciec też nie jadł – jakas sprawa dziedziczna chyba 🙂 ale moj mąż uwielbia – i czuje ze to przepis dla niego 🙂 ps. Mimo że to śledzie, nawet dla mnie wyglądają smacznie 😉
wariacje_za_minimum
Na wrodzona niechęć do śledzi nie poradzę nic, ale chociaż tyle że smacznie wygladają;)
Sylwia Kamińska | Matczysko
ooo kolejny bardzo fajny pomysł na śledzie! Ja bardzo lubię z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi <3
wariacje_za_minimum
suszone pomidory, orzechy włoskie i śledzie, hmm brzmi zachęcająco- do tego oliwa z suszonych pomidorów?
Sylwia Kamińska | Matczysko
w moim wypadku sprawdził się olej rzepakowy i ocet figowy. Podrzucam przepis jeśli masz ochotę 🙂 https://matczysko.pl/2016/12/sledzie-w-suszonych-pomidorach/