Dziś, pomysł na bardzo szybką surówkę z buraków. W sumie to warzywo od zawsze jest znane i jadane, niestety najczęściej tylko w okresie świątecznym, w postaci ćwikły czyli wymieszane z chrzanem, albo w postaci barszczu czerwonego. Na tym pomysły się kończyły. A szkoda, bo przecież to bardzo tanie (kosztują coś między 2 zł – 0,99 gr/ kg) i zdrowe warzywo, dlatego absolutnie warto je wrzucić do swojego jadłospisu zdecydowanie częściej! Chciałam coś inaczej niż zwykle i szybciej, do tego najlepiej na surowo.
Właściwie to dlaczego nie, poszukałam i poszperałam – no i przepisów na sałatki z buraków faktycznie znalazłam mnóstwo, np. z cebulą, śledziami czy jabłkiem. Ale wszystko wymagało zdecydowanie większej ilości składników, albo dłuższego czasu przygotowania. U mnie jak zwykle na szybko miało być. Powstało coś mega prostego, szybkiego i taniego, czyli surówka z buraków. Czas zrobienia tej surówki to maksymalnie 10 minut.
Składniki:
- 1-2 buraki czerwone
- natka pietruszki w ilościach dowolnych
- 1-2 łyżki oliwy
- pieprz, ** w sumie powinna być sól- ale zapominam o niej w tym przepisie i jakoś to przeszkadza
Wykonanie surówki z buraków jest szybkie i proste. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, posiekać natkę pietruszki, dodać oliwy i pieprzu. Wszystko wymieszać. I dodać soli jak ktoś lubi. Koniec. Szybka i tania surówka z buraków do obiadu gotowa, można pałaszować. Podawać z dowolnym obiadem. Albo nawet na kolację. Osobiście często serwuję ją sobie wtedy, kiedy nie mam za wiele składników surówkowych, albo też wtedy, kiedy akurat w planach mam odwiedzenie stacji krwiodawstwa.
Uwielbiam buraki w każdej wersji, surowe surówki też są przepyszne! 🙂
Zgadzam się, szkoda tylko, że nadal najczęściej serwowane są odświętnie w postaci ćwikły, ale to powoli się zmienia
A ja wlasnie kupilam 4 buraczki bio takie malutkie (znalezienie burakow nieugotowanych w worku tylko surowych we Francji graniczy z cudem, wiec jak je juz zobaczylam, to kupilam) i sie wlasnie zastanawialam co z nich zrobic 🙂
Super, że Ci się udało, z buraków można mnóstwo, sałatki, surówki, zasmażać zapiekać, gotować. Ostatnio znalazłam przepis na pesto z buraczków pieczonych i przy najbliższej okazji spróbuję je zrobić. A ta surówka z buraków na surowo jest najbardziej leniwą wersją buraków jaką znam i często ją powtarzam.