wariacje bez mięsa wariacje na szybko

Cukinia i tofu? W sumie dlaczego nie

Agata Mryczko

Za każdym razem, jak myślę nad przepisami na cukinię, to mam wrażenie, że z jej użyciem przygotowywałam już absolutnie wszystko. Placki, tarty, czy nawet ostatnio- pokusiłam się o cukinię faszerowaną. Ale zawsze znajduję coś, czego jednak jeszcze próbowałam. Tak, jak połączenie cukinii i wędzonego tofu.  W postaci placków. Sojowy serek tofu, na który przepisy powoli odkrywam, zawsze kroję w kostkę czy plastry, a takiej, nieco potraktowanej widelcem wersji jeszcze nie próbowałam.

Składniki:

  • 150 g młodej cukinii
  • 80 g wędzonego tofu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • olej do smażenia

W lodówce znalazł się spory kawałek cukinii, warzywa i wędzone tofu. Nie wiem, czy połączenie serka tofu i cukinii się sprawdzi, więc na wszelki wypadek, zużywam tylko pół opakowania. Przygotowanie takich placków zajmuje  właściwie chwilę, coś ok 20 minut.

Cukinię obieram i ścieram na grubych oczkach tarki, lekko solę i odstawiam na 10 minut. Potem odciskam, tak w miarę dokładnie z powstałej wody. Tofu klasycznie odsączam kilkukrotnie w bawełnianej ściereczce. Wrzucam je do miski  początkowo traktując widelcem, ale potem jednak rękami  rozkruszając na drobne kawałki. Dodaję odciśniętą cukinię, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Nie solę ponownie, ale dodaję pieprzu i wędzonej papryki. Mieszam. Formuję różnej wielkości placuszki i smażę obu stron, na rozgrzanej patelni, w niemałej ilości oleju. Kilka minut na patelni i gotowe. Na koniec przekładam usmażone placuszki z cukinii i tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby jednak trochę tego tłuszczu się pozbyć.

Zaskakująco ciekawe połączenie. Placki z cukinii i wędzonego tofu są bardzo smaczne, delikatne, na dodatek do zrobienia na szybko. Ja je akurat zabrałam na dłuższą przejażdżkę rowerem, bez innych dodatków. Ale z dodatkiem michy sałaty spokojnie jako obiad bez mięsa też mogą być. Przyznaję , że w tej wersji tofu jeszcze nie próbowałam, ale ponieważ jest całkiem dobre, to odkrywa nowe możliwości na ten sojowy serek.