wariacje bez_glutenowe wariacje do 10 złotych wariacje na śniadanie

Został mi kawałek dyni, co z niego robić?

Agata Mryczko

Został mi całkiem mały kawałek dyni. Na zupę, pierogi czy placki zdecydowanie za mało. Jak nie wiadomo co zrobić z resztek, to albo kotlety warzywne u mnie powstają albo jakaś zupa krem. Postanowiłam zmiksować owszem, ale wcześniej upiec. Moje resztki dyni upiekłam więc razem z jabłkami i gruszkami. Efekt? Zaskakująco pozytywny.

Składniki:

  • mały kawałek dyni hokkaido
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki

Wszystkie składniki kroję na mniejsze części, układam na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia.  Z jabłek wykrawam gniazda nasienne, o gruszce jakoś zapominam.

Zostawiam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.  Kiedy ostygną wrzucam do kielicha blendera, jabłka pozbawiam skórki, resztę wrzucam jak leci. Jeszcze tylko pestki z gruszki wyciągam. Minuta blendowania i jest. Delikatny, aksamitny, lekko słodkawy mus z resztek dyni, jabłek i gruszki. Bez dodatków. Bez cukru, przypraw czy miodu. Rewelacja! Do kanapek, do naleśników czy czegokolwiek innego. Nie pasteryzuję, więc zakładam, że do trzech dni go zjem.